SEO оптимизация – първи стъпки

Ето някой от основните стъпки, които да следвате, за да оптимизирате вашият сайт за Google. Колкото повече от тези съвети изпълните толкова по-добри резултати ще има вашия сайт при търсене в Google.

Ще използвам израза „изработка на уеб сайт Бургас” като пример за оптимизиране.

1.Избор на подходящ домейн (име на сайта). Ако все още не сте избрали име на вашия сайт или бизнес, препоръчвам да избягвате такива които съдържат само ключовите думи по които искате да бъдете откривани. Например: webdesignburgas.com, websiteburgas.com, заложете на нещо уникално и се постарайте да изградите бранд, който хората да разпознават – webmonkey.bg

2.Изберете ключови думи. Това са фрази, които според вас клиентите ви ще използват за да ви открият без да знаят името на бизнесът ви. Пример за търсене: „фирма за изработка на уеб сайтове в Бургас“

3.Поставете ключова дума в заглавието и описанието на сайта. Това е важна стъпка тъй като заглавието и описанието се извеждат като резултат при търсене в Google. Препоръчителна дължина на заглавието е между 20 и 60 символа, а за описанието 200. Избягвайте повтаряне на думи както и писане само с големи букви.

4.Поставете ключова дума в h1 таг на главната страница на вашия сайт. Например: „Webmonkey.bg – изработка на чудесни сайтове в град Бургас”. Използвайте h1 тага само по веднъж на страница.

5. Не прекалявайте с употребата на ключови думи. Прието за нормално е между 5% и 7% от всички думи на страницата ви да са ключови думи. Напишете текста в сайта си така че да е смислен и достъпен, написан да се чете от хора а не от ботове. Не копирайте съдържание от чужди сайтове, напишете го със свои думи.

6. Напишете името на сайта, адрес, работно време и телефон за връзка във футъра (най-долната част на сайта, която е еднаква на всички под страници)

7. Уверете се че всички снимки в сайта ви имат „alt” атрибут. Това е текста който се появява когато задържите мишката върху снимка.

8. Направете си регистрация в Google Webmaster Tools.

9. Използвайте Google Analytics за да следите посещенията на сайта си.

10. Направете си фирмен профил в по-известните социални мрежи като Google+, Facebook, Instagram, Linkedin и други.

12. Добавете блог към сайта си и качвайте редовно статии с интересно и уникално съдържание.

13. Направете си Twitter акаунт и споделяйте новите продукти в сайта или статии от блога.

14. Проверете сайта си за грешки в кода с помоща на този сайт: http://validator.w3.org

15. Регистрирайте сайта си в директории като dir.bg, gbg.bg, all.bg

16. Използвай тази форма за оценка на функционалната и достъпността на вашия сайт: http://fae20.cita.illinois.edu/

17. Направете си карта на сайта (sitemap) и я качете в Google Webmaster Tools. Обновявайте картата всеки път когато създавате или подновявате страница.

18. Ако използвате CMS (система за управление на сайта) направете връзките в сайта ви да са от вида: http://webmonkey.bg/услуги/изработка-на-уеб-сайт-Бургас

Мирослав Диманов
Мирослав Диманов
Founder and CEO at Webmonkey.bg - web design studio in Burgas

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.